Dag over de landbouw

landbouw lezing
  • Datum: 14 sep
  • Tijdstip: 11-17 uur uur
  • Locatie: De Meander Brummen

Wat is de toekomst van de landbouw? Op zaterdag 14 september is dit het thema van een infomarkt cq proeverij en een serie lezingen op de biologisch-dynamische boerderij De Meander. De Meander is gevestigd aan de Zutphensestraat 296 in Brummen. Producenten laten hier wijn, kaas, pesto, fruitbeleg en nog veel meer proeven. De infomarkt biedt slim gereedschap tot boeken en biodiversiteit.

De lezingen gaan over: Wat moet er anders in de landbouw? Hoe kan het anders? En wat gebeurt er in Brummen? Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is mevrouw Inge Lardinois aanwezig. Ze is lid bij de directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit en zij spreekt bij de opening over de landbouwvisie van minister Schouten (getiteld “landbouw, natuur en voedsel: waardevol & verbonden”).

De eerste spreker is Meino Smit. Hij heeft jarenlang het gebruik van energie in de landbouw bestudeerd. Hij vergelijkt de jaren 1950, 2015 en2040. In 1950 was het energiegebruik in de landbouw in Nederland efficiënter dan nu. Zijn conclusie is: er is steeds heel veel meer energie nodig voor steeds minder meeropbrengst. Dit houden we niet lang vol. Dit moet anders, en dat kan ook.

De tweede spreker - over hoe kan het anders - is Jan Dirk van der Voort, van de Remeker Kaas. Hij vertelt hoe hij als gangbare veehouder stopte met onthoornen van koeien, met anti-biotica, met kunstmest en bestrijdingsmiddelen en nu een renderend biologisch bedrijf heeft en de beste kaas van Nederland maakt.

Over het derde thema, wat voor duurzame initiatieven zijn er in de landbouw in Brummen, spreken Ronnie Horstman en Piet Moerkens van Stichting Het Anker. Stichting Het Anker is eigenaar van grond en verpacht die aan biologische of biologisch-dynamische boeren. Zo krijgt de biodiversiteit in de toekomst meer kans. Hun verhaal gaat over het inrichten van Het Levende Landgoed.

Marijn Struik is voedselcoördinator in de gemeente Brummen en begeleidt projecten van boer tot bord. Dat levert meer op voor de boer en brengt de consument goedkoper en verser voedsel. Zijn verhaal gaat vooral over de relatie landbouw-zorg door de jaren heen.

De lezingen zijn op zaterdag 14 september om 11 uur, 13 uur en 15 uur. Daartussendoor zijn er rondleidingen over De Meander. Stichting Het Anker organiseert deze Dag over de Toekomst van de Landbouw op boerderij De Meander. Met inbreng van het ministerie van LNV, en met steun van de gemeente Brummen, en heel veel sympathisanten en vrijwilligers. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de Mercuriusweg. Wanneer u met de fiets komt, dan kunt u deze stallen bij De Hogenenk. Voor meer informatie over programma en deelnemers proeverij/infomarkt, kijk op www.demeanderbrummen.nl.


Scroll naar boven