Hitte op komst: wees alert!

24 juni 2020

De komende dagen wordt het weer erg warm in Nederland. Dus ook in onze gemeente. Wat kun jij doen om gezondheidsrisico's te voorkomen? Bij jezelf, maar ook bij bepaalde groepen mensen. Zoals ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Laat je goed informeren. Bijvoorbeeld via deze website van de GGD. Of kijk op deze speciale website over risico's van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Risicogroepen

Warm weer vormt voor bepaalde mensen een grotere bedreiging voor de gezondheid dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer. Daarnaast kan de omgeving een risicofactor zijn.

Weet wat je moet doen als het warm wordt

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

 • Drink voldoende: Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
  Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

 • Houd jezelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

 • Hou je woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
  Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

 • Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in jouw omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
  Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Scroll naar boven