Waterhelden verleiden zwemlessertjes: drink water!

8 januari 2019

Maandag is weer in onze gemeente de drinkwater-campagne gestart. Doel van deze campagne is kinderen te verleiden om voor en/of na de zwemles water te laten drinken in plaats van een zoete drankje. De campagne is ontwikkeld door vier JOGG-gemeenten (Jongeren Op Gezond Gewicht) waaronder Brummen, in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland. De campagne loopt door tot de zomerperiode. In de gemeente Brummen doen de zwembaden Coldenhove en Rhienderoord weer mee aan deze campagne!

De campagne richt zich op alle 4 tot 6 jarige kinderen die in het zwembad zwemles volgen voor diploma A en B. In totaal gaat het in de vier betrokken gemeenten om zo’n 2350 zwemlessertjes en hun ouders. Het is de bedoeling om er spelenderwijs voor te zorgen dat kinderen water drinken voor en/of na de zwemles. Want water drinken is gezond. Beter voor het gewicht èn beter voor de tanden van kinderen. Gezonde en fitte kinderen bewegen beter. En kinderen die beter bewegen, halen makkelijker hun zwemdiploma.

Er is bewust gekozen voor de doelgroep zwemlessende kinderen en hun ouders. Via de zwembaden kunnen veel kinderen en hun ouders worden bereikt. Bijna elk kind volgt immers zwemles en komt daarvoor wekelijks in het zwembad gedurende een langere periode. En veel ouders blijven tijdens de zwemlessen in het zwembad wachten. Een goed moment om zowel de kinderen als de ouders enthousiast te maken voor het drinken van water in plaats van zoete drankjes. Want Nederlandse kinderen drinken (veel te) veel zoete drankjes en weinig water. De vier JOGG-gemeenten zijn blij dat de zwembaden meewerken aan deze campagne.

Waterhelden

In de campagne staan drie Waterhelden centraal; Spetter de octopus, Spatter de dolfijn en Spater de krab. Deze Waterhelden beleven allemaal avonturen in en rond het water. Van deze avonturen krijgen zij dorst. En die dorst lessen zij door water te drinken. De verwachting is dat de kinderen de Waterhelden en hun wateravonturen leuk vinden. Zo leuk, dat ze ook een waterdrinkende Waterheld willen worden.

Elke maand krijgen de kinderen in het zwembad een nieuw avontuur van de Waterhelden. Daarnaast zijn er cadeautjes die de kinderen krijgen of kunnen winnen, zoals een bidon en een stickervel van de Waterhelden. Voor ouders is er een flyer met uitleg over de campagne en tips om water drinken (thuis) leuk te maken. De zwembaden krijgen een set campagnematerialen. Deze kunnen zij tijdens de zwemlessen gebruiken, zodat de kinderen ook in het water met de Waterhelden kunnen spelen.

Ook in Eerbeek en Brummen

In Brummen doen zwembad Rhienderoord en zwembad Coldenhove voor de tweede keer mee aan de campagne. Voorgaande keer is de campagne goed ontvangen en zijn er veel positieve reacties geweest. Volgens de cijfers van de GGD heeft de campagne daad werkelijk resultaat gehad want het aantal kinderen dat alleen maar gezoete drankjes drinkt is in drie jaar enorm gedaald! 

Wat is JOGG?

De vier gemeenten Ermelo, Brummen, Hattem en Nunspeet zijn aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). JOGG is een integrale aanpak waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Jongeren, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals zich bezighouden met het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen, maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf.


Scroll naar boven