"Toen mijn moeder in het bejaardentehuis zat en hulp kreeg van veel vrijwilligers, nam ik me voor om later ook vrijwilligerswerk te gaan doen", vertelt Anton Workum. Hij hield woord: sinds zijn pensionering zet hij zich in voor Handsaam. Als penningmeester, maar ook als één van de vrijwillige chauffeurs. Want daar staat Handsaam voor: betaalbaar vervoer voor inwoners van de gemeente Brummen die geen auto hebben en ook niet met de bus of trein kunnen reizen.

Sociaal werk

Ook Henk Bunschoten is sinds zijn pensioen zeer actief als vrijwilliger. Toen Handsaam bij hem aanklopte, zei hij meteen ja. "Ik ben altijd betrokken geweest bij de maatschappij, ook in het verenigingsleven. Het rijden voor Handsaam past daarbij. En het is ook gewoon leuk om te doen! Mensen die soms best eenzaam zijn, beginnen vanzelf tegen je te praten. En we rijden niet alleen naar de plaats van bestemming, maar gaan als iemand dat wil ook mee de supermarkt in. Of we lopen mee naar de juiste afdeling in het ziekenhuis. We doen dus ook een stukje sociaal werk. Als we ervaren dat iemand problemen heeft, bijvoorbeeld zichzelf verwaarloost, dan geven we dat door aan het Team voor Elkaar."

Unieke formule

De formule van Handsaam is eenvoudig maar vrijwel uniek in Nederland. Anton Workum: "We hebben een team van zeven telefonistes en in totaal zo´n veertig chauffeurs, die allemaal met hun eigen auto rijden. Mensen kunnen ons op werkdagen tussen negen en elf uur bellen om een rit te reserveren. De telefoniste maakt de afspraak en zoekt er vervolgens een chauffeur bij. De telefoon staat in een ruimte van de Stichting Welzijn Brummen, wij betalen alleen de gesprekskosten. Geen grote organisatie dus, geen hoge kosten. En onze klanten rekenen gewoon contant hun rit af met de chauffeur."

Vrijwilligers welkom!

Beide heren werken inmiddels al heel wat jaren voor Handsaam. Henk Bunschoten: "We worden nu zelf ook ouder dus jong bloed is welkom!" Anton Workum vult aan: Met dit vrijwilligerswerk kun je echt iets betekenen voor een ander. Je bent niet alleen chauffeur, je geeft mensen een gevoel van zelfstandigheid."

Meer informatie

Meer weten over Handsaam? Kijk op www.handsaam-brummen-eerbeek.nl. Een rit reserveren kan via (0575) 56 56 66 (op werkdagen tussen 9 en 11 uur). De vrijwilligers van Handsaam halen u thuis op en brengen u naar uw bestemming. Een rollator of rolstoel kan gewoon mee. U betaalt een vergoeding van 30 cent per gereden kilometer en aanvullende kosten zoals parkeergeld. 

Scroll naar boven