Wat kun jij doen?

Heeft iemand in jouw buurt een psychische kwetsbaarheid? Dat kan vragen bij je oproepen. Misschien wil je graag helpen, maar weet je niet hoe. Of durf je geen vragen te stellen, bijvoorbeeld uit angst om iemand te belasten. Toch is een open gesprek veel waard. Hieronder staan suggesties hoe je een open gesprek kunt aanpakken. Blijf groeten Zeg je buur gedag en blijf dat doen, ook al groet hij of zij misschien niet altijd terug. Zo wordt hij of zij toch gezien. Stel jezelf voor Als je een buurman of buurvrouw krijgt met een psychische kwetsbaarheid, is het goed om jezelf aan hem of haar voor te stellen. Je hoeft niet meteen samen koffie te drinken, dat kan een te hoge drempel zijn. Leer meer Wanneer je je eerst verdiept in iemands psychische aandoening, kun je al veel vragen of vooroordelen bij jezelf wegnemen.

Stel vragen

Misschien is het niet altijd het juiste moment, of heeft iemand geen zin om erover te praten. Toch wordt openheid meer gewaardeerd dan er krampachtig omheen praten.

Wees respectvol

Alleen luisteren en je openstellen kan genoeg zijn. Advies, hoe goed bedoeld ook, is echt niet altijd nodig.

De ene is de andere niet

Vele variabelen maken of iemand wel of niet goed functioneert bij een bepaalde aandoening. Iemand kan in een stabiele levensfase verkeren en niet zoveel klachten ondervinden. Of juist veel last hebben van zijn aandoening. Ook dat maakt open communiceren zo belangrijk. Doe geen aannames, maar zie het individu.

Scroll naar boven